Laptisorul de Matca

Lăptișorul de matcă este o secreție produsă de albine care este utilizată pentru a hrăni reginele, atât adulte cât și în stadiul de larvă. Este secretat în glandele albinelor lucrătoare, și folosit pentru a hrăni toate larvele din colonie.
Lăptișorul de matcă reprezintă un produs apicol de excepție, care are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum. Are proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare excepționale, iar efectele sale asupra corpului uman sunt mai mult decât benefice.
Lăptisorul de matcă reprezintă hrana reginei stupului. Tot cu lăptișor de matcă sunt hrănite și larvele, însă numai în primele trei zile de viață, ulterior hrănindu-se cu miere și polen. Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de glandele hipofaringiene ale celor mai tinere albine, în zilele a șasea și a patrusprezecea de viață, substanță cu care va fi hrănită matca și puietul în primele trei stadii de dezvoltare larvară.
Dacă am analiza cât trăieste o matca în comparație cu o albină lucrătoare, am constata că există o diferență de până la zece ori. Concret o matcă poate trăi între 4 și 6 ani, iar o albină trăieste în medie circa 40 de zile. Matca nu se naște matcă, ci este și ea o albină ca oricare alta. Însă, în funcție de evoluția ei în acele prime trei zile de stadiu de larvă, când este hranită cu laptișor de matcă, o albină va fi aleasă să fie regina stupului, iar albinele doici (cele care secretă lăptișorul de matcă) o vor hrăni din acel moment exclusiv cu acest elixir apicol. Așadar efectele lăptișorului de matcă vorbesc de la sine în acest exemplu.
Lăptişorul de matcă, numit şi „elixir al tinereţii”, este utilizat de zeci de ani în prevenirea diferitelor boli ori ca adjuvant în terapiile medicamentoase pentru tratarea unor afecţiuni. Secretul lăptişorului de matcă, substanţă produsă de albinele tinere, constă în varietatea de nutrienţi indispensabili organismului. Două dintre substanţele de bază sunt acetilcolina (un neurotransmiţător deosebit de important pentru întărirea legăturilor dintre neuroni, atât în sistemul nervos central, cât şi în cel periferic) şi inozitolul (îmbunătăţeşte memoria de lungă durată). Lăptişorul de matcă este renumit şi pentru faptul că în compoziţie are majoritatea vitaminelor din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 si B12); dintre acestea, cea mai importantă este vitamina B5 (acidul Pantotenic), care acţionează benefic asupra sistemului nervos şi a glandelor suprarenale; de aceea, B5 a primit şi numele de „Vitamina antistres”.
Laptisorul de matca mai contine:
- minerale de bază (calciu, potasiu, fier, magneziu şi zinc);
- 15% zaharuri, 6% lipide, 12-13% proteine, alcătuite din 17-20 de aminoacizi esenţiali, necesari pentru buna funcţionare a organismului, precum şi colagen, o substanţă care protejează tinereţea tegumentului, a părului şi a unghiilor;
- 10 HDA, o substanţă activă importantă, care-l trece în categoria superalimentelor. Aceasta combate bacteriile, ciupercile şi viruşii. Printre substanţele active, lăptişorul de matcă mai conţine hormoni şi fermenţi.

Datorită proprietăţilor antiinfecţioase conferite de substanţa 10-HDA, lăptişorul de matcă este considerat cel mai bun întăritor al imunităţii. În cartea „The Longevity Solution: Stabilized Royal Jelly", medicul american specialist în terapii complementare Cass Ingram afirmă că această substanţă are capacitatea de a stimula celulele albe să atace şi să anihileze orice tip de virus, inclusiv pe cele responsabile de apariţia hepatitei. De asemenea, s-a observat că în cazul persoanelor infectate cu virusul Herpes simplex 1, cura cu lăptişor de matcă reduce frecvenţa şi intensitatea episoadelor herpetice, favorizate de slăbirea imunităţii.
Un studiu publicat în anul 2006 în revista „Animal Reproductive Science" a arătat că lăptişorul de matcă poate fi folosit ca adjuvant în tratarea infertilităţii. Astfel, unor oi infertile li s-a administrat lăptişor de matcă în combinaţie cu gonadotropină sintetică (gonadotropina este prezentă în sânge numai în timpul sarcinii), iar la scurt timp, procedura de fertilizare a avut succes. Potrivit cercetătorilor, ovulaţia a fost indusă de o substanţă din lăptişor care stimulează producţia de estrogen şi creează premisele pentru fertilizare. În aceeaşi publicaţie, un studiu egiptean, publicat în anul 2010, a scos la iveală faptul că lăptişorul de matcă are, de asemenea, capacitatea de a stimula creşterea nivelului testosteronului şi motilitatea spermatozoizilor (viteza de deplasare). Cercetarea s-a realizat pe iepuri care, în prealabil, au fost supuşi unor factori puternici de stres pentru a deveni infertili.
Transpiraţiile nocturne, bufeurile şi schimbările bruşte de dispoziţie pot fi atenuate cu ajutorul unei cure cu lăptişor de matcă. Un studiu realizat pe cobai în anul 2008 şi publicat în revista „Evidence-based Complementary and Alternative Medicine" a arătat că lăptişorul de matcă poate înlocui terapia de substituţie homonală, fiind lipsit de efectele secundare ale acesteia. De asemenea, s-a observat că lăptişorul de matcă previne uscăciunea vaginală, îmbunătăţind astfel viaţa sexuală.
Deşi legătura dintre lăptişorul de matcă şi colesterol a fost multă vreme pusă sub semnul întrebării, se pare că, într-adevăr, acesta ajută la normalizarea nivelului colesterolului. Într-un studiu publicat în urmă cu şase ani în revista „Journal of Nutritional Science and Vitaminology" se arată că voluntarii care au luat zilnic, timp de o lună, câte şase grame de lăptişor de matcă au reuşit să scadă nivelul colesterolului până la un nivel apropiat de cel normal. Ulterior, voluntarii au putut renunţa la statine, medicamentele recomandate de medici pentru normalizarea nivelului colesterolului.
Lăptişorul de matcă, hrana reginei albinelor, stimulează puternic sistemul endocrin şi producţia de hematii şi de leucocite. Totodată, reduce anxietatea, previne bolile cardiovasculare şi creşte rezistenţa la efort. Mai poate fi folosit ca tonic fizic, psihic şi sexual. Are acţiune antioxidantă marcantă, întăreşte imunitatea şi previne apariţia bolilor degenerative. Are însă şi o serie de contraindicaţii. Astfel, lăptişorul de matcă trebuie evitat de persoanele cu alergii cutanate şi respiratorii, de cele cu boli autoimune şi de persoanele cu hiperfuncţii endocrine (fibrom uterin şi mastoză fibrochistică). Deoarece stimulează pofta de mâncare, se recomandă în curele de îngrăşare.


Lăptişorul de matcă se comercializează sub formă de capsule gelatinoase, de fiole sau de pudră, la un pret divers. Cura se realizează de două ori pe an, timp de câte o lună.
Pentru un adult, doza zilnică recomandată este cuprinsă între 1 g şi 10 g, iar pentru copiii cu vârste de până în zece ani, doza se reduce la jumătate, în funcţie de severitatea bolii. Totuşi, pentru a fi sigur de eficienţa tratamentului, se recomandă sfatul medicului.

Tags: laptisor de matca, proprietati laptisor de matca, beneficii laptisor de matca, tratament laptisor de matca, administrare laptisor de matca, femei, barbati, descriere laptisor de matca, vitamine, minerale, pret laptisor de matca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu