Ceara de albine

Ceara de albine este o substanta complexa produsa de albinele melifere din genul Apis in varsta de 12-18 zile, secretata din glandele cerifere aflate in abdomenul acestora si serveste ca materie prima pentru construirea fagurilor. Ceara de albine este produsa de albine ca o substanta stabila, care nu interactioneaza cu mierea, polenul sau laptisorul de matca si are unele proprietati importante pentru apiterapeuti. Printre componentii sai se numara unele grasimi, hidrocarburi, substante minerale si  substante aromate.

In stadiul incipient, ceara este un lichid incolor produs de glandele aflate in abdomenul albinelor. Dupa ce aceasta este mestecata si procesata, albinele o ataseaza de peretii fagurelui. Fagurii din care se extrage in mod practic ceara contin ceara mai pura cu cat sunt mai proaspeti. Pe masura ce se invechesc si participa la formarea unui numar tot mai mare de generatii de puieti, la greutatea lor se mai adauga o serie de substante neceroase, de tipul invelitorilor nimfale, cantitatea de ceara scazand considerabil. Extractia cerii se face prin mai multe metode: topitul solar, diferite forme de procesare si pe cale chimica.

Astazi, ceara este intrebuintata in special in industria cosmetica, in unguente si creme cu aplicare topicala si in produse comerciale, cum sunt lumanarile. Lumanarile obtinuta din ceara de albine sunt singurele care in timpul arderii elimina ioni negativi in aer. Unele persoane consuma ceara ca atare, intrucat e foarte potrivita ca hrana indigesta (care stimuleaza miscarea intestinelor), ceara de albine fiind complet netoxica.
Proprietatiile cerii sunt legate în mod direct de substantele continute, dar si de faptul ca albinele adauga mici cantitati de propolis în interiorul fiecarei celule a fagurelui, în special în cele construite initial pentru larve. Ceara este are proprietati antiseptice, emoliente, antiinflamatoare, cicatrizante.

Ceara ajuta pielea sa aiba o structura neteda si elastica (aspect), de aceea este mult utilizata în cosmetica, în prepararea diferitelor masti. Fiind un ingredient hidratant, ajuta la cresterea umiditatii de la suprafata epidermei si este deci regasit in continutul unor creme de maini si creme de corp, in mod special cele destinate pielii sensibile. De asemenea este utilizata pentru epilare.
Ceara de albine este apreciata pentru impermeabilitatea sa si pentru ca lupta impotriva arsurilor prin intermediul vitaminelor A si D. De asemenea, in medicina interna se foloseste cel mai frecvent sub forma naturala, in fagure sau capacele.



Tags: ceara, ceara de albine, ceara apicola, fagure de ceara, descriere ceara de albine, proprietati ceara apicola, utilizare ceara, pret ceara de albine, ceara epilare, pret ceara epilare, antiseptice, emoliente, antiinflamatoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu